Penslar och tillbehör

Vi målning med linoljefärger krävs att en pensel med spänst i borsten används. Med en sådan är det möjligt att sträcka ut färgen till lämplig tjocklek. Penseln skall vara tät, kraftig och kunna "hålla mycket färg". Två eller tre olika storlekar av penslar behövs, beroende på vad som skall målas. Köp hellre färre men bättre penslar!
Använd inte helsyntetiska penslar med mjuk topp för vattenfärger och tunna lasyrfärger då dessa glider ovanpå linoljefärgen i likhet med en bil med slitna bildäck som vattenplanar. De bästa alternativet är gammaldagsa penselar av svinborst.

Naturpenslar är förhållandevis dyra jämfört med syntetiska penslar, ämnade för moderna färger men när du målar med linoljefärg är det mycket lätt att behålla penseln under en lång tid därför att färgen är lätt att tvätta ur.

Penslar av god kvalitet skall man vara rädd om, de blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem, förutsatt att de rengörs. Penslar som använts till linoljefärgsmålning är relativt lätta att rengöra. Linoljepenslar kan ställas i vatten eller läggas i en plastpåse mellan strykningarna. Om du målar med linoljefärg kan du ta hur långa pauser du vill utan att riskera att penseln förstsörs. Om du målar över flera dagar låter du penseln ligga i en burk med linolja till nästa dag. Den linolja som sitter kvar i penseln målar du bort på en bräda innan du fortsätter med din målning.

Efter att överflödig färg har torkats av rengörs verktygen med såpa och vatten. Därefter skall penseln smörjas med lite matolja så att den inte torkar ut och blir spretig. Nu har du en pensel som går att använda vid ett senare tillfälle samtidigt som din målning blir mer ekonomisk och miljövänlig.